Speciale schoolroutes worden werkelijkheid in Ter Borch

  • Geschreven door 

EELDE-PATERSWOLDE - Leerlingen van het Technasium van het Stadslyceum uit Groningen presenteerden 11 juli in het gemeentehuis hun ontwerpen van wandelroutes in woonwijk Ter Borch in Eelderwolde.

Leerlingen van OBS Ter Borch en CBS De Rietzanger luisterden aandachtig naar de woordvoerders van de vijf groepen en stelden kritische vragen. De jury koos na lang beraad als beste een ontwerp met onder andere een fietspad met hobbels voor skeelers en steppers, zelf te beschilderen stoeptegels, grote legoblokken om mee te spelen en een kabelbaan over water.

De beste elementen uit alle vijf ontwerpen worden daadwerkelijk uitgevoerd door de gemeente. De ‘Golden Ticket’ was voor de groep die een ontwerp had gemaakt op basis van sensortechnology: onderweg naar school loop je langs een sensor die aangeeft hoe hard je loopt en of je sneller moet lopen om nog op tijd op school te komen. Voor dit geweldige idee gaat de gemeente op zoek naar een fabrikant om het apparaat te maken.

Strenge eisen
De Technasiumleerlingen moesten bij het maken van hun ontwerp met strenge eisen rekening houden. Duurzame materialen gebruiken die niet snel stuk gaan of makkelijk te repareren zijn, voldoen aan veiligheidseisen, geschikt voor kinderen en volwassenen en uitvoerbaar binnen een budget van 2500 euro, waren de belangrijkste voorwaarden.

Tentoonstelling
‘Ik neem de mooie route!’ was onderdeel van de mobiliteitsweek 2016. De gemeente bood de groepen 5 van CBS De Rietzanger en OBS Ter Borch hierover een les aan. Het idee was samen met leerlingen hun omgeving te verbeteren zodat ze sneller, gemakkelijker en vooral leuker lopend of fietsend naar school gaan. De leerlingen hebben een globaal ontwerp gemaakt van toestellen/onderdelen op de twee geëigende routes vanuit de Waterwijk en Tuinwijk naar school. Hun ontwerpen zijn vervolgens verder uitgewerkt door leerlingen van het Technasium, in opdracht van de gemeente. De maquettes zijn tot en met vrijdag 14 juli te zien in het gemeentehuis in Vries.

Laatst aangepast opwoensdag, 12 juli 2017 07:26

't Weer in Eelde-Paterswolde

Eelde-Paterswolde