Herinrichting centrum Eelde na Bloemencorso van start

  • Geschreven door 
De klankbordgroep Eelde. Van links naar rechts: staand: Dries Pepping, Gretía Boelens, Erik Buikema. Zittend: Roelof Boerma, Jos van Groeningen en Oene Hokwerda. De klankbordgroep Eelde. Van links naar rechts: staand: Dries Pepping, Gretía Boelens, Erik Buikema. Zittend: Roelof Boerma, Jos van Groeningen en Oene Hokwerda.

EELDE-PATERSWOLDE - Met het weghalen van een oude heg heeft wethouder Nina Hofstra vorige week de werkzaamheden aan de parkeerplaats in het centrum van Eelde symbolisch afgerond. Tegelijk gaf ze daarmee het startschot voor de herinrichting van de straten en de openbare ruimte in het centrum. Ook heeft ze de klankbordgroep Eelde hartelijk bedankt voor hun inzet de afgelopen jaren.


Klankbordgroep in de bloemetjes
Een aantal jaren heeft een klankbordgroep, bestaande uit ondernemers en andere betrokken inwoners van Eelde, zijn licht laten schijnen over de plannen van gemeente en projectontwikkelaars. Nu het op uitvoering van de plannen aankomt, kon de klankbordgroep opgeheven worden. Het beeldkwaliteitsplan dat met hen werd opgesteld vormt volgens wethouder Hofstra de richtlijn voor alle initiatieven en de herinrichting van de openbare ruimte. “Daar zijn we de klankbordgroep erg dankbaar voor, want zo zijn we gekomen tot plannen waar breed draagvlak voor is”.


Herinrichting
Na het Bloemencorso starten de werkzaamheden aan de straten en de openbare ruimte in het centrum. Van voortuin tot voortuin wordt alles opnieuw ingericht. Ook riolering, kabels en leidingen worden dan vernieuwd. Gemeente en aannemer streven ernaar om in mei 2018 de werkzaamheden aan het centrum af te ronden. De herinrichting wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing van de Provincie en een subsidie van de Regio Groningen-Assen.

Samen met ondernemers
De herinrichting van de grote parkeerplaats heeft de gemeente samen met de ondernemers opgepakt. Hofstra: ”Zij zijn namelijk eigenaar van de grond en ze hebben natuurlijk veel belang bij een aantrekkelijk winkelgebied.”

Sneeuwbaleffect
Volgens Hofstra is er in Eelde een sneeuwbaleffect aan het ontstaan, nu er aan het centrum gewerkt wordt. Na de Jumbo heeft ook Electroworld Evenhuis en Amerika verbouwd en ook de Hema heeft verbouwplannen. De voorkant van voormalige garage Koops is verkocht. Die wordt bij de ontwikkeling van appartementen op het terrein van Doedens betrokken. Hofstra: “Zo krijgt Eelde het centrum dat het verdient. Verder gaan we in Eelde alle scholen verbouwen of nieuw bouwen. Er komt een nieuwe dubbele sporthal en een groot deel van de tennisbanen wordt gerenoveerd met een bijdrage van de gemeente. En ook het fietspad langs de Hoofdweg, dat onlangs tot het slechtste fietspad van Drenthe is uitgeroepen, heeft onze aandacht. Ook dat hopen we binnenkort aan te passen.”

Laatst aangepast opwoensdag, 02 augustus 2017 07:26

't Weer in Eelde-Paterswolde

Eelde-Paterswolde