Serviceapotheek Eelde-Paterswolde en apotheek Ter Borch stoppen per direct met het innemen van oude medicatie

  • Geschreven door 

EELDE-PATERSWOLDE - De apotheken in Eelde-Paterswolde en Ter Borch zien zich genoodzaakt om - als laatste apotheken in de gemeente Tynaarlo – per direct geen teruggebrachte geneesmiddelen van patiënten meer in te nemen. Dit vanwege onacceptabele kosten.

Ondanks herhaalde verzoeken in 2014 en 2017 van de apotheek aan de gemeente Tynaarlo om te komen tot een gezamenlijke oplossing, weigert de gemeente alle samenwerking. Medicijnafval is bedrijfsafval, gelijk aan bijvoorbeeld hoveniersafval, stelt de gemeente. Zij willen alleen medicatie innemen van inwoners van de gemeente, en niet van bedrijven. Dit beleid willen zij doorzetten tot en met in ieder geval 2020. Dit standpunt moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad in september. Stemt de gemeenteraad voor een regeling, dan komt die er pas later in 2018.

Dat is voor de apotheken in de gemeente te laat. De apotheken in Vries en Zuidlaren waren al geruime tijd gestopt met innemen. Apotheek Eelde-Paterswolde nam daardoor ook medicatieafval van cliënten van de apotheken in Vries en Zuidlaren in. Niet omdat het moet, maar omdat wij het zien als een maatschappelijke plicht, zijn wij zo lang mogelijk doorgegaan met de inzameling in de hoop op steun van de gemeente Tynaarlo.

De apotheek draagt tot nu toe de kosten van afvalverwerking die duizenden euro's per jaar bedragen. Bovendien worden apotheekmedewerkers enkele uren per week ingezet voor het splitsen van het afval. Privacy-gegevens van patiënten, zoals etiketten, moeten vooraf worden verwijderd, waarna karton, glas en papier (doosjes en bijsluiters) wordt gescheiden van het daadwerkelijke medicijnafval.

Ook de landelijke politiek heeft de gemeenten opgeroepen om tot een gezamenlijke oplossing te komen en daar is reeds door vele gemeenten gehoor aan gegeven. De gemeenten Tynaarlo en Coevorden zijn de enige gemeenten in Drenthe die dit niet doen. Volgens minister Schultz van Infrastructuur en Milieu moet het een vergissing zijn dat nog enkele Nederlandse gemeenten de apotheken laten betalen voor het verwerken van hun retour geneesmiddelen. Deze gemeenten blijven dit afval onterecht beschouwen als bedrijfsafval. Hiermee leggen ze de oproepen van zowel staatssecretaris Sharon Dijksma als de minister Schultz naast zich neer.

Voor de inwoners van Eelde-Paterswolde betekent dit dat zij 12 kilometer moeten rijden naar de milieustraat voor het inleveren van hun medicatie die ze niet meer gebruiken. Dit geldt ook voor de mensen die ziek en slecht ter been zijn, en dat zijn vaak de mensen die de meeste medicatie gebruiken. In het ergste geval zal dit er toe leiden dat er nog meer medicatie op straat, in het afval, in het drinkwater, en dus het milieu terecht zal komen met alle risico’s vandien.

't Weer in Eelde-Paterswolde

Eelde-Paterswolde