Waddenheli stopt met oefenvluchten

  • Geschreven door 

EELDE-PATERSWOLDE - De trainingsvluchten van de waddenheli vanaf vliegveld Eelde zijn vrijdag gestopt. De avondvluchten leidden tot klachten van omwonenden.

De waddenhelikopter van de ANWB, ook wel vliegende ambulance genoemd, vloog afgelopen week regelmatig boven Noord-Drenthe. Niet alleen overdag, maar ook tot in late avonduren.

Donderdagavond rond tien uur bromde het gele toestel nog boven Vries en omgeving. Het hing lange tijd stil in de lucht en keerde terug naar Eelde.

Piloten trainen vaardigheden
Piloten trainen momenteel, ook in het donker, het vliegen op de waddenheli om hun vaardigheden bij te houden. Voor de oefenvluchten vanaf de luchthaven Eelde is ook een helikopter van de Oostenrijkse hulpverleningsdienst OAMTC, een zusje van de ANWB, ingehuurd.

Deze helikopter is lichter en geeft minder geluid. Het Oostenrijkse toestel wordt tot medio oktober alleen nog ingezet voor de trainingsvluchten, zo laat Groningen Airport Eelde weten.

Klachten over zwaar bromgeluid
Met name de avondvluchten leverden afgelopen week veel reacties op. Inwoners van Noord-Drenthe en ten zuiden van de stad Groningen klaagden over het zware bromgeluid van de waddenheli in het donker.

Niet alleen bij de luchthaven Eelde kwamen vragen binnen. Bij deze krant lieten omwonenden weten hinder van de overvliegende helikopter te ondervinden.

Airbus H145 sinds eind vorig jaar in gebruik
De nieuwe waddenheli, de Airbus H145, is sinds eind vorig jaar in gebruik. Het toestel vervoert patiënten van en naar de Waddeneilanden. Er is ruimte voor zes personen, naast de twee bemanningsleden.

De vliegende ambulance is voorzien van medische apparatuur en heeft Vliegbasis Leeuwarden als vaste standplaats. Hier staat ook een reservetoestel. De ANWB is eigenaar van de helikopters.

Traumaheli
Op Eelde staat ook de gele traumahelikopter van de UMCG Ambulancezorg. Hiermee wordt het Mobiel Medisch Team naar een zwaar ongeval in het Noorden gevlogen.

De traumaheli stond tot vorig jaar op het helikopterdek op het dak van het UMCG. Na klachten van omwonenden van het ziekenhuis besloot het UMCG de luchthaven Eelde als thuishaven voor het toestel te gebruiken.

Bron: Dagblad van het Noorden

't Weer in Eelde-Paterswolde

Eelde-Paterswolde