Hockey Club Eelde streeft samen met de hartstichting naar een rookvrij sportterrein

  • Geschreven door 

EELDE-PATERSWOLDE - Hockey Club Eelde (HCE) is de eerste sportvereniging in de gemeente Tynaarlo die de aftrap heeft gegeven voor het invoeren van een rookvrij sportterrein. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de sportvereniging. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Daarom vraagt HCE aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden om de jeugd het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil HCE kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Wat verandert er bij Hockey Club Eelde
Iedereen is en blijft welkom op de vereniging, ook rokers. Wel vraagt Hockey Club Eelde rokers rekening te houden waar zij bij de vereniging roken. Het clubhuis, sportterrein, inclusief het terras en langs de lijn, is vanaf nu rookvrij.

Zien roken, doet roken
Voor kinderen is het moeilijk om roken te weerstaan als anderen om hen heen roken, vooral als het om rolmodellen gaat. Denk bijvoorbeeld aan sporters tegen wie zij opkijken of trainers. Hiervoor geldt: zien roken, doet roken. Bestuurslid Rick van Tol: “Roken en sporten passen niet bij elkaar en HCE wil de jeugd laten sporten in een gezonde omgeving. We geven dan ook graag het goede voorbeeld aan de jeugd zodat ze niet gaan roken, maar willen de jeugd ook nu beschermen tegen het ‘meeroken’. Het initiatief van de Hartstichting kwam dan ook als geroepen en ondersteunen wij van harte.”

Hartstichting: rookvrije sportterreinen
Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. De Hartstichting is mede initiatiefnemer van de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere dag raken 100 kinderen in ons land verslaafd aan roken. We willen ervoor zorgen dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken, zoals de sportomgeving. Een rookvrij sportterrein draagt bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. De Hartstichting geeft bekendheid aan rookvrije sportterreinen en ondersteunt sportverenigingen bij het rookvrij maken van hun vereniging met materialen en advies.

't Weer in Eelde-Paterswolde

Eelde-Paterswolde